Brief aan een toekomstige au pair

Brief aan een toekomstige au pair

Mijn advies aan – en wensen voor – alle aankomende au pairs

Lieve toekomstige au pair,

 

Op dit moment voel je waarschijnlijk een tinteling in je vingers, maakt je hart overuren en hoor je een klein stemmetje in je achterhoofd waar je een beetje bang van wordt.

Je gaat op reis naar de VS. Helemaal in je eentje. Die gedachte zou iedereen bang maken, en nog niet de helft van de mensen die je kent zou zo’n avontuur aandurven.

Het is een grote stap. Een enorme stap. Een angstaanjagende stap, waarbij je zomaar kunt vallen. Maar wat nou als deze stap, die ene stap die nu zo enorm groot lijkt te zijn, de eerste stap op de startbaan van jouw leven blijkt te zijn?

Er zijn zoveel dingen die je moet weten, waar je aan moet denken en die je niet moet vergeten. Maar gelukkig zijn er ook tips en trucs, overlevingsgidsen en handige handboeken. Ik kan je niet vertellen hoe jouw jaar eruit gaat zien, maar er zijn wel een paar dingen die je moet weten – dingen waarvan ik echt hoop dat jij ze gaat meemaken.

Ik hoop dat het je lukt om geluksmomentjes te vinden, ook als je je even niet gelukkig voelt. Ik hoop dat je je hele bucketlist kunt afwerken, en misschien zelfs dingen gaat doen die daar niet eens op staan. Ik hoop dat je nieuwe vrienden maakt; mensen die je echt waarderen en je nemen zoals je bent. Als ze dat niet doen, dan zijn het geen echte vrienden. Zorg dat je mensen om je heen hebt waar je blij van wordt.

Ik hoop dat je in je eentje gaat reizen en er zo achter komt hoe mooi, bevredigend en spannend het is om onafhankelijk te zijn.

Brief aan een toekomstige au pair

Ik hoop dat je een beetje zachtaardig blijft. Laat je niet kwetsen door wat mensen misschien van je denken. Ze kennen je cultuur, je achtergrond, je verhaal niet.

Ik hoop dat je je niet laat afschrikken door de diepte van je gevoelens en de intensiteit van je dromen. Accepteer dat dit allemaal bij jouw persoonlijkheid hoort. Ik hoop dat deze ervaring voor jou als een oneindig liefdeslied klinkt, met alle ups en downs die daarbij horen.

Ik hoop dat je tijdens je reis ook even stilstaat en goed om je heen kijkt. Focus je niet alleen op die ene reis. Die ene avond uit. Die ene vlucht naar huis. Haal even diep adem, sluit je ogen en denk aan je ervaring hier. Denk aan de mensen die je hebt ontmoet, het eten dat je hebt geproefd, het gevoel dat je hebt gehad. Open nu je ogen en neem alles goed in je op.

Ik hoop dat dit jaar voor jou nog maar het begin is, en dat je vanaf nu alleen nog maar meer wilt ontdekken. Meer avonturen, meer vrijheid, meer geluk.

Ik hoop dat het lastig wordt. Dat je erachter komt dat het leven niet altijd zo makkelijk is als het lijkt. Maar ik hoop ook dat je er sterker uitkomt. Er zullen vast dagen zijn waarop je alleen maar kunt huilen, omdat het leven te zwaar, het jaar te lang en je familie te ver weg is. Op dat soort momenten moet je vooral denken aan waarom je aan het avontuur begonnen bent.

Waarom het het waard is.

Ik hoop dat je vooral op jezelf durft te vertrouwen; op je eigen gevoel. Er is een reden waarom je je zo voelt. Ik hoop dat je er achter komt dat ‘anders’ niet per se ‘verkeerd’ is. Ik hoop dat je de kans krijgt een plek te bezoeken waarvan je niet eens wist dat die bestond. Een cultuur te ontdekken waarvan je nog nooit had gehoord, onbekend eten te proeven, en nieuwe mensen te ontmoeten.

Ik hoop dat je op elke nieuwe plek die je ontdekt een klein stukje van jezelf achterlaat. Ik hoop dat je af en toe je telefoon thuis laat. Sommige momenten zijn gewoonweg niet met een camera vast te leggen. Ik hoop dat je elk moment weet te waarderen. De eerste keer dat je een frietje in je milkshake dipt bijvoorbeeld.

Ik hoop dat je niet al te hoge verwachtingen hebt. Je kunt echt niet alle steden, alle staten, en alle nationale parken bezoeken. Dat geeft helemaal niks – je kunt altijd nog een keer terugkomen. Dit is nog maar het begin.

Brief aan een toekomstige au pair

Ik hoop dat je jezelf leert kennen. Dat je eerlijk kunt zijn. Wie ben je nu? Wie wil je zijn? En hoe bereik je dat? Je kunt je doelen alleen bereiken als je doelen durft te hebben.

Ik hoop dat je de persoon wordt die jij zelf in je jeugd nodig had als je het moeilijk had of je alleen voelde. Ik hoop dat je van jezelf gaat houden zoals je bent, en niet om wat je denkt dat je moet zijn.

Ik hoop dat je voor je eigen mening durft uit te komen. Dat je door durft te vragen als je het ergens niet mee eens bent en uitleg kunt geven als je verkeerd begrepen wordt. Juiste en onjuiste meningen bestaan niet; het gaat allemaal om je persoonlijke verhaal, je achtergrond en je interesses. Wees open-minded en accepteer dat niet iedereen het met je eens is.

Ik hoop dat je altijd zult blijven veranderen, groeien en leren.

Ik hoop dat je net een stapje extra wilt zetten – net een keer meer kunt glimlachen, en anderen net een keer vaker kunt vergeven. Ik hoop dat je dapper zult zijn. Ook als je moeite hebt met de Engelse taal. Als de woorden te lang en te lastig zijn. Doe de nodige moeite; het is het waard. Het moet moeilijk zijn – totdat het beetje bij beetje steeds makkelijker wordt.

Ik hoop dat je iemand bent waar mensen graag mee omgaan. Ik hoop dat je mensen zult inspireren en dat zij op hun beurt jou laten stralen. Ik hoop dat je je op je gemak zult voelen – ook als je het lastig vindt om je plek te vinden, op gang te komen en jezelf te accepteren. Ik hoop dat je durft op te komen voor de dingen die belangrijk voor je zijn. Ik hoop dat de dingen niet perfect gaan verlopen; dat je moeilijkheden tegenkomt en dingen waar je het niet mee eens bent. En dat je dan manieren vindt om daarmee om te gaan. Niemand zal zich een perfect verhaal herinneren, maar de grappige, spannende, échte dingen zullen je misschien bijblijven.

Ik hoop dat je met jouw glimlach vreemden kunt leren het goede in mensen te zien.

Ik hoop dat je je realiseert dat dit jouw reis is. Als jij het rustig aan moet doen, dan is dat prima. Doe de dingen op je eigen tempo en leef van dag tot dag.

Ik hoop dat je die ene vraag zult durven stellen, over dat ene ding waar je over twijfelt. Nee heb je, ja kun je krijgen!

Ik hoop dat je echt gelukkig zult zijn.

Ik hoop dat je in het vliegtuig wordt overvallen door een gevoel van dankbaarheid. Dat je je realiseert dat het jouw leven is, jouw beslissing, jouw kans.

Je enige kans. Schrijf je eigen verhaal, een verhaal dat je nog lang wilt navertellen.

 

Met vriendelijke groet,

Marie-Louise Deutschmann

¡Mi nombre es Marie-Louise! Tengo 19 años y soy del hermoso y pequeño país de Austria. Vivo como au pair en Massachusetts y cuido de 2 niños adorables: una niña de 5 años y un niño de 4 años. ¡Me apasiona viajar y reciclar!
A line drawing of a gumball machine

¿Lista para la adventura?

Empieza tu aplicación hoy mismo y estarás un paso más cerca de ser au pair en USA. ¡Comienza el siguiente capítulo emocionante de tu vida!

Comienza ya