Als au pair het avontuur aangaan

Als au pair het avontuur aangaan

Zelfverzekerder en meer open-minded worden

Toen ik thuiskwam, kreeg ik een enorme cultuurshock – en volgens mij hebben heel veel au pairs dat ook gehad. Het was best lastig om mijn plek te vinden in mijn nieuwe leven. En nèt toen ik me thuis begon te voelen, moest ik alweer naar huis! De laatste drie weken in Amerika waren het moeilijkst. Ik probeerde heel erg te genieten van die laatste momenten met mijn gastgezin en vrienden, maar daardoor werd ik juist alleen maar verdrietiger omdat ik aan niks anders kon denken dan hoe erg ik al die geweldige mensen en plekken zou missen. Ik heb in de States zelfs een heel speciaal iemand ontmoet… en omdat we nog zoveel mogelijk tijd samen wilden doorbrengen, heeft hij me naar het vliegveld gebracht.

 

Toen ik op JFK (New York) op mijn vlucht zat te wachten, moest ik huilen. Ik voelde me weer alsof ik van huis wegging; van een plaats waar ik twee geweldige jaren had beleefd, bijzondere mensen had ontmoet en supertoffe dingen had meegemaakt. Ik ben nu ruim een maand terug, en ik denk en droom nog steeds heel vaak over mijn leven daar, de dagelijkse dingen, de straten waar ik met de auto reed, de plekken waar ik graag kwam… Het voelt alsof ik een tijd in een droomwereld heb geleefd, of in een parallel universum. Dat rare gevoel herkennen denk ik alleen bepaalde types mensen. Ik vind het ook heel lastig om over mijn ervaringen te praten met mensen die niet gereisd hebben of dit soort dingen hebben gedaan.

Als au pair het avontuur aangaan

Hoe kan je hart nou op twee verschillende plekken tegelijk liggen? Dat kan niet. Je moet maar leren leven met het feit dat het avontuur voorbij is, en dat je nu door moet met je gewone leven. Als ik nu terugkijk op de afgelopen twee jaar, denk ik dat dit de beste beslissing is geweest die ik ooit heb genomen! Deze ervaring heeft me echt gevormd tot de vrouw die ik nu ben – zelfverzekerd, open-minded, een multitasker, altijd nieuwsgierig naar het leven en naar nieuwe ervaringen. En last but not least: mijn Engels is nu echt supergoed (niet om op te scheppen hoor 😉) en daar mag ik best trots op zijn!

 

Een paar maanden voordat ik au pair werd, ben ik afgestudeerd in de toegepaste vreemde talen. Dat is een opleiding waar je tolk en vertaler mee kunt worden. Maar ik moet eerlijk toegeven dat ik, eenmaal aangekomen in de VS, nog niet eens een simpel gesprekje kon houden. Ik vond het superlastig. En dat terwijl ik al mijn hele leven Engels leer! Maar beetje bij beetje heb ik mijn taalvaardigheid ontwikkeld en uiteindelijk heb ik een goed niveau bereikt. Tegen het eind van mijn twee jaar als au pair heb ik bovendien mijn TOEFL-certificaat gehaald, en ook een TESOL/TEFL/TESL-certificaat dat van pas kan komen als ik in het buitenland Engelse les wil gaan geven. Dankzij dat certificaat kon ik ook solliciteren voor Engelse zomerkampen, en nu ga ik over een paar weken voor het eerst lesgeven!

Als au pair het avontuur aangaan

In september begin ik aan mijn master in conferentietolken, en ik hoop dat me dat een stuk makkelijker af zal gaan – ik voel me nu immers bijna tweetalig. Zoals je ziet, heeft mijn au pair-ervaring me enorm geholpen in mijn ontwikkeling en heb ik allerlei vaardigheden verbeterd. Iedereen zou deze geweldige kans moeten krijgen. Maar dat is nu eenmaal niet zo, en daarom prijs ik mezelf heel gelukkig. Het is jammer dat veel mensen de au pair-ervaring als tijdverspilling zien, of als een minderwaardig baantje, want dat is het echt niet. Als ik ongeveer 2½ jaar geleden niet had besloten naar de VS te gaan, was ik nu niet de persoon geweest die ik ben. Ik voel mezelf volwassen genoeg om met mijn leven te doen wat ik wil en overal naartoe te gaan waar ik zin in heb. En het belangrijkste is dat mijn ouders me steunen, want die hebben gezien hoeveel ik gegroeid ben en ze hebben alle vertrouwen in me.

 

Het was niet altijd makkelijk om de steun van mijn ouders te krijgen. Ze waren niet erg enthousiast over mijn plan om au pair te worden. Het heeft me heel veel gesprekken gekost om ze te overtuigen van mijn redenen en alle voordelen van deze kans. Hetzelfde gebeurde weer toen ik mijn jaar wilde verlengen, maar uiteindelijk snapten ze het toch. En nu praten we nog vaak over mijn tijd in de VS, en we FaceTimen zelfs samen met mijn gastkindjes. Ik denk dat het heel belangrijk is om de steun van je ouders en familie te hebben bij de keuzes die je maakt in het leven. En dit was nog maar één van de vele stappen die ik wil zetten. Ik hoop dat ik altijd met hetzelfde enthousiasme en verlangen nieuwe avonturen blijf aangaan, in mezelf blijf geloven en al mijn doelen in het leven blijf bereiken.

 

Niet iedereen was het ermee eens dat ik mijn studie wilde ‘onderbreken’ om au pair te worden, en ik ben het natuurlijk niet met hen eens. Ik zie het zo: in Italië (en misschien in andere landen ook wel, dat weet ik niet) lijkt iedereen zich tegenwoordig onbewust verplicht te voelen om hetzelfde patroon te volgen. Je slaagt voor je eindexamen, kiest een studie, haalt je bachelor, begint aan een master, haalt die ook, en dan kun je misschien eindelijk eens werk gaan zoeken. Tenzij je dokter wilt worden of zo, dan moet je nog verder studeren. Dat is een prima levenspad natuurlijk, maar het is toch niet de énige mogelijke manier?

Als au pair het avontuur aangaan

Een goede vriendin vertelde me ooit dat het niet uitmaakt hoe je het doet en hoe lang het duurt; het enige belangrijke is dat je bij het eindpunt komt en je uiteindelijke doel bereikt – of je er nu vijf of tien jaar over doet of misschien in de tussentijd nog iets anders gaat doen. Je eigen leven is zo belangrijk dat je je door niemand moet laten vertellen wat je moet doen. Wij zijn zelf de schrijver én de hoofdpersoon van ons eigen verhaal. Maar uiteindelijk heb ik ook besloten om pas na mijn bachelor au pair te worden. Dus ik ben helemaal niet echt gestopt met mijn studie. Ik ben er gewoon twee jaar tussenuit gegaan om een geweldige ervaring te beleven. En dat is de beste beslissing geweest die ik ooit heb genomen. In die twee jaar ben ik erachter gekomen dat ik thuishoor op een andere plek dan waar ik vandaan kom, en dat ik graag in een internationale omgeving ben waar ik mensen van over de hele wereld kan ontmoeten. Maar bovenal ben ik dankzij deze ervaring een heel ander mens geworden.

A line drawing of a gumball machine

Wil je meer weten?

 We zullen je alles vertellen wat je moet weten over het avontuur van je leven als au pair in de Amerika. Reis, leer en ontwikkel jezelf met Cultural Care!

Kom meer te weten.