De zorg voor een baby

De zorg voor een baby

Waarom een baby als gastkind heel bijzonder is

Toen ik overwoog au pair te worden, had ik allerlei verwachtingen over de ervaring. De taal leren, mensen ontmoeten, reizen… maar het belangrijkste waar ik aan dacht, was de leeftijd van mijn gastkindje. Bij het kiezen van een gastgezin moet je met allerlei dingen rekening houden, en de leeftijd van de kinderen voor wie je gaat zorgen is een heel belangrijke factor! De kinderen zullen immers altijd de mensen zijn die in je tijd in de VS het dichtst bij je staan.

 

Ik heb een jonger zusje, en dat was in mijn jeugd een enorm avontuur. Elke dag was er wel iets nieuws: het eerste lachje, de eerste brabbelwoordjes, de eerste stapjes, het eerste echte woordje… allemaal kleine dingetjes waar je even heel blij van wordt. Het is niet te geloven hoe snel ze groeien, en elke mijlpaal is weer fantastisch om mee te maken. Dat is één van de redenen waarom ik graag een gastgezin met een baby wilde.

 

Een band opbouwen met een baby

 

Om voor een baby te kunnen zorgen, moet je niet alleen in staat zijn om onvoorwaardelijk van iemand te houden, maar ook dapper zijn en een dikke huid hebben. Baby’s hebben iemand nodig die ze laat zien hoe de wereld in elkaar zit; iemand die ze leert lopen en praten, maar vooral iemand die ze leert een vriendelijk, aardig en goed mens te worden. Een goed rolmodel bepaalt voor een belangrijk deel de ontwikkeling van een kind.

 

Je hoeft heus geen stapels boeken over baby’s te lezen om je gastkindje te leren kennen. Met een goede band voel je meteen aan wat hij of zij wil. Want ja, jij kunt ook heel veel van je gastkindje leren – communiceren zonder woorden bijvoorbeeld!

 

Een baby als gastkindje

 

Als au pair heb ik heel veel geleerd over de Amerikaanse cultuur: ik spreek nu veel beter Engels, ik kan me perfect voorbereiden op een weekendje weg, en ik heb allerlei mensen ontmoet. Maar ik heb vooral veel over mezelf geleerd. Mijn gastkindje heeft me laten zien hoeveel ik kan houden van iemand die geen familie van me is, hoe belangrijk een knuffel kan zijn en hoe een simpele glimlach je dag goed kan maken.

 

Toen ik mijn eerste gesprekken met mijn gastgezin had, was hun kindje nog niet eens geboren. Ze keken zó uit naar de komst van hun baby’tje… het was geweldig om die ervaring met ze te delen. Toen ik haar eerste foto kreeg, had ik het gevoel alsof ik veel langer op haar had gewacht dan eigenlijk het geval was. Ze zal altijd weten dat ik al voor haar had gekozen voordat ze ter wereld kwam en dat ik voor de rest van mijn leven van haar zal houden.

 

Het leven in de VS met een baby

 

Het leukste aan de zorg voor baby’s is dat je zoveel vrijheid hebt in je werk. Meestal kun je zelf bepalen wat je op een dag gaat doen: een wandeling maken, naar het park of een museum, of een eindje rennen met het beste gezelschap dat er maar is: je gastkindje! Meestal heb je een vrij vast werkschema en werk je vooral overdag, zodat je ‘s avonds en in het weekend vrij bent.

De zorg voor een baby

Volgens sommigen kun je beter niet voor baby’s kiezen, omdat je dan geen mogelijkheid krijgt om Engels te leren. Maar dat is echt niet waar! Je moet gewoon zorgen dat je genoeg mensen om je heen hebt die je aanmoedigen om met de taal te oefenen. Au pairs uit andere landen bijvoorbeeld, die niet dezelfde taal spreken als jij, of Amerikaanse nanny’s uit de buurt. Stel je open en wees niet bang om Engels te praten. Bouw een goede band op met je gastouders en praat elke dag met ze – al is het maar over het weer; alle beetjes helpen. En vergeet niet dat praten niet de enige manier is om een taal te leren. Kijk vooral ook tv, films en video’s op internet in het Engels. Hou je van lezen? Probeer dan zoveel mogelijk Engelse boeken, tijdschriften, kranten of blogs te lezen. Hierdoor leer je nieuwe woorden en grammatica die je vervolgens in je gesprekken kunt gebruiken.

 

Wat kun je doen met een baby?

 

Sommige mensen vinden werken met baby’s maar saai, omdat ze denken dat baby’s niks leuks doen. Onzin! Er worden overal activiteiten georganiseerd. Babyzwemmen bijvoorbeeld, dat is echt hartstikke leuk! Of muzieklessen, waar je samen met de baby zingt (en ook al ben je niet muzikaal, dan kun je in elk geval leuke mensen ontmoeten!), of mijn persoonlijke favoriet: voorleesuurtjes bij de plaatselijke bibliotheek of boekwinkel. Er is er eentje waar iedereen altijd mooi verkleed is. Dan wordt er gitaar gespeeld, voorgelezen en gezongen – haast een soort babytheater! Voor een baby zorgen kan hartstikke leuk zijn, als je maar de juiste activiteiten weet te vinden.

De zorg voor een baby

In mijn tijd als au pair heb ik geleerd meer in mezelf te geloven. Ik ben zelfstandiger en zelfverzekerder geworden, en ik vertrouw meer op mijn eigen kunnen. Je zult ongetwijfeld moeilijke dagen meemaken en soms zul je je verdrietig voelen. Niet elke dag is een topdag. Maar als je het moeilijk hebt, denk dan gewoon aan hoe je hier bent gekomen, wie je eerst was en wat je bent geworden. En geloof me, er zijn meer goede dan slechte dagen! Draai de moeilijke situaties om tot mogelijkheden om iets over jezelf te leren. Ik beloof je dat je geen spijt zult krijgen van deze waanzinnige reis.

Cześć! Jestem Vanessa z Kolumbii. Pracuję jako au pair w San Francisco od ponad roku i nie żałuję ani sekundy. Jestem marzycielką, która zawsze szuka przygód i wspaniałych wspomnień. Cieszę się, że mogę się podzielić swoją historią i zainspirować innych do skorzystania z tej niezapomnianej przygody.
A line drawing of a gumball machine

Chesz dowiedzieć się jak zacząć?

Opowiemy Ci wszystko czego potrzebujesz wiedzieć, żeby rozpocząć swoją przygodę jako au pair w USA. Podróże, nowa wiedza i rozwój z Cultural Care.

Start