Drie manieren om als au pair het verschil te maken

“Een au pair-periode is niet zomaar een jaar in je leven. Het is een heel leven in een jaar!” Dit is niet voor niets een veelgehoorde opvatting. Als au pair krijg je enorm veel mogelijkheden. Je kunt in het buitenland geld verdienenreizen, Engels leren, je krijgt er een tweede familie in Amerika bij en maakt vrienden van over de hele wereld. Maar het beste van alles is dat je als au pair de wereld een klein beetje mooier kunt maken. 

Au pairs, zoals Luisa uit Colombia, hebben de grootste invloed op de kleinste mensen – hun gastkinderen!

Au pairs hebben positieve invloed op hun gastkinderen

De grootste invloed hebben au pairs vaak op de kleinste mensen – de kinderen van hun gastgezin! Au pairs helpen hun baby’s, peuters, kleuters, schoolgaande kinderen en tieners belangrijke mijlpalen te behalen, zelfvertrouwen op te bouwen, liefde en genegenheid te voelen en andere culturen te leren kennen. Gastmoeder Kelly uit Californië vertelt: “Niki heeft mijn zoon manieren bijgebracht en hem geleerd te delen, zich creatief te uiten, de schoonheid van de natuur te waarderen en respectvol met anderen om te gaan. Elke keer dat ik tegen mijn zoon zeg dat ik van hem hou, antwoordt hij met ‘ik ook van jou mama, en van papa en van Niki’. En dan moet ik er altijd weer even aan denken hoeveel invloed ze in die korte tijd op hem heeft gehad.” 

De Duitse au pair Kira vindt het geweldig om een rolmodel voor haar gastkinderen te zijn: “Ik heb hier echt mijn tweede thuis en mijn tweede familie gevonden.”

Gastmoeder Ashley is al even enthousiast over wat haar au pair Sofia voor haar gezin heeft gedaan. “Ze heeft voor onze jongens gezorgd en ons heel veel gegeven: liefde, geduld, plezier en natuurlijk haar cultuur. We vinden het geweldig dat [Sophia] arts wil worden. En nu heeft onze tweejarige zoon aangekondigd dat hij ook dokter wil worden. Dankzij haar.” Ashley vertelt verder: “Ons gezin is dankzij deze jonge vrouw voorgoed veranderd, en we weten zeker dat ze een prachtige toekomst tegemoet gaat. We zijn benieuwd naar haar verhalen.” 

Au pairs zijn ambassadeurs voor hun thuisland 

Au pairs vertellen in hun gastgezin over de feestdagen, gerechten, taal en tradities van thuis en worden daarmee de perfecte ambassadeurs voor hun land. Alleen al een eenvoudig gesprekje kan helpen vooroordelen weg te nemen en begrip te kweken voor een gebied of volk. 

Au pair Melanie was vastbesloten om tijdens haar Amerikajaar de Amerikanen meer begrip bij te brengen voor haar thuisland Mexico.

Voordat ze naar Amerika afreisde, vertelt au pair Melanie, realiseerde ze zich dat “de meeste misvattingen over mijn mensen en mijn cultuur simpelweg bestaan omdat ze ons niet kennen.” Een van de belangrijkste doelen die Melanie zichzelf voor haar Amerika-avontuur stelde, was dan ook dat ze meer begrip wilde kweken voor Mexicanen. “Als au pair in Amerika kreeg ik de mogelijkheid om te laten zien hoe Mexicanen er nou eigenlijk echt uitzien, hoe we praten en hoe we denken.” 

De Zuid-Afrikaanse au pair Herschelle heeft geen gebrek aan fans in de wijk in Massachusetts waar hij bij zijn gastgezin woont.

Vaak beïnvloeden au pairs ook andere leden van hun gemeenschap. Herschelle uit Zuid-Afrika heeft bijvoorbeeld grote indruk gemaakt op de kinderen uit zijn buurt. “Sinds Herschelle bij ons is, krijgen we elke dag bezoek. Altijd zijn er wel een paar buurtkinderen die even bij hem willen zijn, met hem willen praten, of zelfs mee willen onze hond uit te laten”, vertelt Herschelles gastmoeder Helen. “Een echte kindervriend.” 

 

Tijdens hun Amerikajaar leren au pairs ook veel over Amerikanen en hun manier van leven. Volgens een onderzoek van EurekaFact uit 2020 had maar liefst 97 procent van alle au pairs achteraf het gevoel dat ze tijdens hun verblijf in Amerika de Amerikaanse cultuur beter hadden leren kennen! Een interessant voorbeeld van hoe au pairs een nieuwe kijk op Amerika krijgen, zagen we tijdens de interviews voor de Cultural Care-videocampagne 10 Questions. Op de vraag welk aspect van Amerika ze het meest had verrast, gaf de meerderheid van de au pairs aan dat de Amerikanen veel vriendelijker waren dan ze verwacht hadden! 

De Tsjechische au pair Sarka en haar vriendin Vilma uit Zweden laten hun gastkinderen graag kennismaken met hun eigen feestdagen, gerechten en tradities.

Er zijn twee factoren die een diepgaande culturele uitwisseling mogelijk maken: het feit dat een au pair bij zijn of haar gastgezin in huis woont, en dat dat voor minimaal een jaar is. “Als je een weekje ergens op vakantie gaat, kun je iemands beeld van jou of je afkomst niet echt beïnvloeden”, legt voormalig au pair Brigid uit. “Maar als au pair is daar wel tijd en ruimte voor.” En al die culturele uitwisseling die dankzij het au pair-programma ontstaat, voedt een wereldwijde beweging in de richting van empathie en tolerantie. 

Au pairs worden leiders en wereldverbeteraars 

Deze au pairs voelden zich na hun vrijwilligerswerk bij de New York City Marathon enthousiast en blij dat ze een steentje hadden bijgedragen!

Veel au pairs vinden een manier om tijdens hun één tot twee jaar in Amerika mensen in nood te helpen en zo nóg meer invloed uit te oefenen. De Colombiaanse au pair Isabel meldde zich bijvoorbeeld tijdens de coronacrisis als vrijwilliger aan om met eenzame ouderen te praten. Tamar uit het Verenigd Koninkrijk organiseerde rond Thanksgiving een inzamelingsactie voor haar plaatselijke voedselbank. De Poolse Klaudia hielp als vrijwilliger bij de New York City Marathon, en Jona uit Duitsland deed vrijwilligerswerk bij een dierenasiel in haar buurt. 

De Duitse au pair Muriel steunt Black Lives Matter samen met haar gastkinderen.

Au pairs maken ook tijd vrij om zich in te zetten voor maatschappelijke kwesties. Jeanne uit Zuid-Afrika ging samen met haar gastouders en hun kinderen de discussie over sociale rechtvaardigheid aan en liep mee in plaatselijke demonstraties om de zwarte gemeenschap te steunen. Gastmoeder Monique vond het fijn dat Jeanne haar zoontjes “er constant aan herinnerde dat zij ertoe deden”. De Mexicaanse au pair Arantxa verkleedde zich als ijsbeer (!) om te protesteren tegen klimaatverandering. En Joana uit Argentinië spreekt zich uit over vrouwenrechten. 

De Argentijnse au pair Joana, hier naast het standbeeld ‘Fearless Girl’ in New York, vertelt: “Ik zet me al jaren in voor de rechten van vrouwen, en als au pair heb ik ook met mensen uit andere landen over dit onderwerp kunnen praten.”

Soms laten au pairs zich inspireren om zich in te zetten voor hetzelfde goede doel dat hun gastgezin of Local Childcare Consultant (LCC) al steunt, en soms zoeken ze zelf manieren om te helpen. Met hun nieuw verworven zelfvertrouwen en geïnspireerd door de Amerikaanse traditie van vrijwilligerswerk doen, zetten ze zelf de stap. 

 

Hoe dan ook kunnen au pairs hun tijd in Amerika nuttig inzetten om het verschil te maken en de wereld nóg een beetje mooier te maken. 

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair hier! Wij geloven dat door culturele uitwisselingen de wereld een betere plek wordt - en daarom hebben we het onze levensmissie gemaakt om au pairs te helpen om fantastische ervaringen te beleven in de VS. Wanneer wij au pairs niet helpen om te reizen, leren en groeien in Amerika, eten we waarschijnlijk snoep van over de hele wereld en drinken we enorm veel koffie.