Interview met een Local Childcare Consultant

Interview met een Local Childcare Consultant

Een kijkje in de keuken van een belangrijke hulpbron voor au pairs.

Als je als au pair in Amerika woont, is het van groot belang dat je alle hulp en ondersteuning krijgt die je nodig hebt om je buitenlandjaar tot een succes te maken. Cultural Care biedt allerlei ondersteunende diensten voor au pairs aan. En van de belangrijkste, of misschien wel de allerbelangrijkste daarvan is de Local Childcare Consultant (LCC).

 

We horen het je vragen: een LCC, wat is dat? Goeie vraag! Voor het antwoord hebben we contact opgenomen met LCC Joanne Dooley, die net haar 15-jarige jubileum als LCC heeft gevierd. Joanne woont iets ten noorden van Boston, Massachusetts en is, in haar eigen woorden, “echt dol op het werk.”

 

Zoals Joanne je zal vertellen, is een LCC veel meer dan alleen een hulpbron voor au pairs en hun gastgezinnen – hij of zij is ook een vertrouwenspersoon, probleemoplosser en vriend(in). LCC’s houden gesprekken met nieuwe gastgezinnen voor het programma, verwelkomen nieuwe au pairs in de gemeenschap, en zorgen ervoor dat zowel au pairs als hun gastgezinnen de regels van het programma goed begrijpen en deze vervolgens ook opvolgen. En natuurlijk moet een LCC passie hebben voor culturele uitwisseling en voor het werk dat hij of zij elke dag doet – LCC’s moeten van hun werk houden zodat de au pairs en gastgezinnen met wie ze werken op hun beurt van het au pair-programma kunnen houden.

Interview met een Local Childcare Consultant

Hieronder vind je meer informatie over de rol van de LCC en laten we zien hoe belangrijk een LCC kan zijn voor de Amerika-ervaring van een au pair.

 

V: Hoi Joanne! Kun je ons iets meer vertellen over jouw rol en verantwoordelijkheden als LCC?

A: Tuurlijk! Mijn rol als LCC is soms best zwaar, maar geeft ook veel voldoening. Je moet de kwetsbare balans tussen au pairs en gastgezinnen bewaken. Zowel au pairs als hun gastgezinnen moeten kunnen rekenen op de steun van de LCC, en dat kan soms best lastig zijn. Beide partijen moeten heel goed begrijpen dat de LCC een geheimhoudingsplicht heeft. Ik doe dus heel hard mijn best om onbevooroordeeld en loyaal te zijn aan zowel mijn au pairs als hun gastgezinnen. Dankzij mijn goede reputatie vertrouwen de au pairs op me. Ik zorg ook altijd dat ik de meest actuele informatie over het programma heb, bijvoorbeeld over regels en richtlijnen, en ook over wat je moet doen als dingen niet gaan zoals je verwacht had. Als er onverwachte problemen optreden, ben ik er om de au pair en het gastgezin alle hulp te bieden die ze nodig hebben. De LCC moet troost bieden als een au pair heimwee heeft en daar liever niet met het gastgezin over wil praten. De LCC moet ook advies en steun aan het gezin bieden als de au pair de huisregels niet naleeft. Ten slotte moet de LCC nieuwe gastgezinnen zoeken en ze laten zien wat de voordelen zijn van een au pair voor hun kinderen – culturele uitwisseling bijvoorbeeld!

 

V: Wat is het meest waardevolle – en het lastigste – aan het werk als LCC?

A: Het werk als LCC is heel lastig maar ook heel waardevol. Je moet echt kunnen multitasken en een goede balans kunnen vinden in de functie. Het lastigste is dat er altijd wel iemand is die iets nodig heeft en dat je werkdag nooit een duidelijk begin en eind heeft. Dat kan soms heel vermoeiend zijn. Maar het werk geeft ook heel veel voldoening: je helpt iemand die ver van huis is en die vaak alleen de LCC heeft om op terug te vallen. Het is enorm inspirerend om zoveel prachtige jongvolwassenen uit zoveel hoeken van de wereld te ontmoeten en van ze te leren. Ik weet dat ik het verschil maak, en dat maakt me blij.

 

V: Heb je leuke verhalen of anekdotes over au pairs of gastgezinnen die je wilt vertellen?

A: Na 15 jaar heb ik ontzettend veel geweldige verhalen te vertellen! Maar mijn dierbaarste herinnering is toch wel die jonge mannelijke au pair uit Bosnië met zijn enorme doorzettingsvermogen. Hij had zelf helemaal uitgezocht hoe hij zich moest aanmelden voor de green card lottery. Hij spaarde flink, en hield zijn plannen voor zich omdat hij zijn gastgezin niet tot last willen zijn met zijn wensen. En uiteindelijk was hij door het dolle heen toen hij de loterij won en zijn green card status, een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd, te pakken had. Na afloop van zijn au pair-jaar is hij met die green card op zak naar NYC verhuisd. Helaas kwam hij er al snel achter dat hij niet in zijn levensonderhoud kon voorzien. Helemaal in de put liet hij me weten dat hij wanhopig was en misschien wel terug naar huis moest. Ik heb hem op het hart gedrukt op de bus te stappen en een tijdje bij mij en mijn gezin te komen logeren om er weer bovenop te komen. En inmiddels is deze bijzondere jongeman afgestudeerd in de verpleegkunde. Hij is onlangs Amerikaans staatsburger geworden en is apetrots op wat hij bereikt heeft. Ik heb pas geleden zijn familie mogen bezoeken in Kroatië (waar ze na de oorlog naartoe zijn verhuisd), en ze verwelkomden me met open armen. Dat was een onvergetelijke ervaring.

 

V: Kun je je nog een mooi succesverhaal herinneren?

A: Ik heb in de afgelopen tien jaar drie zussen mogen matchen en verwelkomen, en met hun moeder heb ik een persoonlijke band opgebouwd. Toen het oudste meisje hier ongeveer een maand was, vertelde ze me dat ze eigenlijk niet echt een onvergetelijke ervaring aan het beleven was. Toen ik haar vroeg waarom niet, vertelde ze me dat haar moeder thuis in Mexico haar had verboden naar NY of überhaupt ver uit de buurt van haar gastgezin te reizen, omdat ze zich zorgen maakte om de veiligheid van haar dochter. Toen heb ik, met haar toestemming, contact opgenomen met haar moeder. Ik heb haar ervan weten te overtuigen dat haar dochter zelf haar eigen beslissingen moest nemen, en dat zij, als haar moeder, haar dochter goed had opgevoed en haar nu moest loslaten en vertrouwen. De moeder was me eeuwig dankbaar en voelde zich gerustgesteld omdat ik als LCC niet alleen haar dochter ondersteunde, maar ook voor haarzelf thuis in Mexico klaarstond. Ik heb altijd een goede band met deze moeder gehouden, en toen haar twee andere dochters ook au pair wilden worden, belde ze me voor hulp. Ik heb nu alle drie haar dochters ondersteund, en dat zou ik zo weer doen.

Interview met een Local Childcare Consultant
Isabella, Federica and Fabiana from Mexico

V: Waarom zou iemand überhaupt au pair moeten worden?

A: Au pair zijn is soms best zwaar. Maar je groeit en leert ook meer van de ervaring dan je ooit zou verwachten. Als culturele ervaring is het natuurlijk ook heel bijzonder, maar in een jaar als au pair zul je je vooral als mens enorm ontwikkelen.

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Tutaj Cultural Care Au Pair! Wierzymy, że wymiana kulturowa zmienia świat na lepsze – i dlatego naszą misją jest pomoc au pair w przeżyciu niesamowitego doświadczenia w USA. Na codzień pomagamy au pair w wyjazdach i odkrywaniu siebie w USA, ale wtedy kiedy mamy chwilę wolnego to prawdopodobnie zajadamy się słodyczami z całego świata i pijemy duże ilości kawy.