Vijf redenen waarom ik au pair wilde worden

Au pair worden was de beste beslissing van mijn leven

Ken je dat gevoel? dat je wekenlang elke dag al wakker wordt voordat de wekker gaat? Sommige mensen vinden het vreselijk, maar toen het mij het vier maanden geleden overkwam, vond ik het juist leuk! Waarom? Omdat ik wist dat er iets spannends aan zat te komen, en ik kon niet wachten tot het zover was!

 

Mensen die in het buitenland gaan wonen, zijn volgens mij dappere en zelfverzekerde mensen. Dit is een beslissing die je leven op zijn kop zet en zorgt voor een enorme persoonlijke ontwikkeling. Deze mensen stappen uit hun comfortzone en laten hun familie, relaties en vaak een carrière achter om een heel nieuwe ervaring aan te gaan. Mijn oma zegt vaak dat dit een schoolvoorbeeld van MOED is.

 

 

Ik speelde al heel lang met het idee van een ‘uitwisselingsprogramma’. Een paar familieleden en vrienden van mij zijn in de afgelopen jaren naar het buitenland geweest, en op een gegeven moment dacht ik plotseling: “Wauw, ik wou dat ik dat ook kon doen! Ik wou dat ik mijn Engels kon verbeteren. Ik wou dat ik iets in de trant van journalistiek kon gaan studeren, want dat is mijn passie. Ik wou dat ik een nieuwe cultuur kon leren kennen. Ik wou dat ik iets unieks kon meemaken.”

 

Dankzij het au pair-programma zijn al deze dromen uitgekomen.

 

Als je mij vraagt: Maar Marilia, hoe wist je dat je au pair wilde worden?dan geef ik je hier mijn vijf redenen, die jou misschien kunnen stimuleren en motiveren om hetzelfde te doen!

 

Reden 1: De duur

Door langere tijd in het buitenland te wonen, kun je de cultuur, taal en gewoonten echt leren kennen en er deel van worden. Sommige mensen gaan een week op uitwisseling, terwijl anderen liever drie of zes maanden in het buitenland gaan werken of studeren. Die keuze maak jij helemaal zelf. Maar als jouw doel is om je Engels te verbeteren, dan kun je het beste zoveel mogelijk in contact met de taal komen.

 

Ik was altijd benieuwd hoe lang ik op uitwisseling zou gaan, want het leek me nogal een uitdaging om ver weg van mijn familie, vrienden en werk te zijn. Maar toen, op een prachtige dag, zei mijn beste vriendin tegen me: De tijd vliegtMarilia, en je leeft maar één keer. Inmiddels weet ik dat 12 maanden (of meer) een perfecte tijdsperiode is om bij een gastgezin te wonen, omdat je in die tijd heel veel kunt bereiken. 1-0 voor het au pair-programma!

 

Reden 2: Kosten/baten

Als je op zoek gaat naar een uitwisselingsprogramma, kun je allerlei obstakels tegenkomen, en één daarvan is GELD. De wijde wereld in gaan kan zo duur zijn dat sommige mensen hun droom maar gewoon opgeven.

 

Daar maakte ik me best zorgen over. Ik had wel geld, maar ik wilde voor zo’n relatief korte tijd (12 maanden) geen belachelijk groot bedrag uitgeven. In eerste instantie was ik niet van plan om voor deze ervaring mijn baan op te geven. Daarom twijfelde ik over de duur van mijn uitwisselingsprogramma – let wel, kortere programma’s zijn het duurst.

 

Ik vind het au pair-programma de beste optie, want naast je persoonlijke kosten van een visum en paspoort hoef je alleen een paar Cultural Care-belastingen te betalen. Alle andere kosten (reiskosten, kost en inwoning, enzovoort, en ook de week op de Training School in New York) worden voor je betaald. 2-0!

 

Reden 3: Werk & studie

Als je in het buitenland gaat reizen of dingen wilt kopen, moet je dat wel kunnen betalen. Daarom staat geld verdienen bij veel mensen hoog op de prioriteitenlijst, en bij mij ook. Ik wilde niet maanden- of zelfs jarenlang financieel afhankelijk van mijn ouders zijn. En dat hoeft dus ook niet als je als au pair naar Amerika gaat!

 

Deze derde reden is eigenlijk een aanvulling op de kosten en baten uit punt 2: je betaalt wel voor het au pair-programma, maar dat geld verdien je terug door voor de kinderen van je gastgezin te zorgen! Je krijgt wekelijks salaris op basis van het aantal uren dat je werkt. In Amerika mag je tot 45 uur per week werken, terwijl het maximumaantal uren in Europa op 30 ligt.

 

Maar dat is niet het enige: als au pair kun je ook aan een plaatselijke universiteit of college studeren, en daar betaalt je gastgezin tot $ 500 aan mee.

 

Wil je graag je Engels verbeteren? Er zijn overal scholen en kerken die gratis lessen aanbieden. Top! Maar het állermooiste is dat je acht uur per dag met Amerikanen communiceert. En dat is de beste manier om de taal te leren: door het te doen!

 

Al met al is het dubbel en dwars de moeite waard.

 

Reden 4: De kinderen

Als je dol bent op kinderen, dan is het au pair-programma echt iets voor jou.

 

Als au pair zorg je voor de kinderen van het gastgezin bij wie je in huis woont. Jij bent verantwoordelijk voor de kids en brengt het merendeel van je tijd met ze door. Je moet dus wel van kinderen houden en bereid zijn de zorg voor ze op je te nemen! Jij bent de verantwoordelijke volwassene als de ouders niet in de buurt zijn. Je moet dus verantwoordelijkheid durven nemen, en je moet ervaring hebben met de zorg voor kinderen.

 

Ikzelf had twee jaar op een school gewerkt. Daar was ik samen met mijn collega’s elke dag verantwoordelijk voor ruim 400 kinderen, en heb ik geleerd mijn kennis en levenservaring in te zetten om kinderen te helpen bij de dagelijkse dingen.

 

Het is belangrijk het juiste gastgezin te kiezen. Als je bij een gezin inwoont, kun je een sterke band creëren met de kinderen. Je speelt met ze, gaat met ze naar de film, eet samen met ze… Eigenlijk ben je gewoon de coolste grote broer of zus van de wereld!

 

Reden 5: Vakantie, reizen en vrienden

Last but not least: vrije tijd. Tijdens je au pair-programma krijg je, naast je wekelijkse salaris, studiebeurs en kost en inwoning, ook twee weken betaald verlof.

 

En wat ga je dan doen? Reizen natuurlijk! Samen met je nieuwe vrienden, die je jaar nóg leuker maken en die je helpen een heel nieuwe wereld te ontdekken!

 

Maar ook buiten je vakantie kun je genoeg reizen: een weekendje weg kan ook heel tof zijn. Maak een ‘bucketlist’ van alle dingen die je wilt doen en alle plekken die je wilt zien tijdens je verblijf in Amerika. Breng zoveel mogelijk tijd met al je vrienden door en maak er een fantastisch jaar van!

 

Ja, ik weet het: het is nogal een stap die je gaat nemen. Toen ik zover was als jij nu bent, had ik honderden vragen en zocht ik overal naar tips. Wat moet ik doen? Hoe lang wil ik weg? En waar naartoe?

 

Mijn nicht is in deze fase heel belangrijk voor me geweest. Zij is zelf au pair geweest, en heeft mij geïnspireerd en geholpen om hetzelfde te doen. Ze liet me zien hoe ik het perfecte gastgezin kon vinden, en ze gaf me tips over hoe ik mijn werk goed kon doen, hoe ik met een andere cultuur moest omgaan en nog veel meer.

 

En daarom wil ik jou net zo inspireren als zij mij – omdat ik wel van de daken wil schreeuwen dat dit de beste ervaring is die ik in mijn hele leven heb gehad!