Vijf manieren om een geweldige relatie met je gastmoeder op te bouwen

Vijf manieren om een geweldige relatie met je gastmoeder op te bouwen

Zo creëer je een sterke band met je gastgezin.

De gastmoeder kan voor een au pair een geweldige bron van troost en advies zijn. Zij kent haar kinderen, haar land en haar huis meestal het allerbeste! Je gastmoeder kan tijdens je Amerikaanse avontuur ook een goede vriendin en vertrouwenspersoon worden. Ze staat voor je klaar met advies en een luisterend oor, en om al die bijzondere momentjes van je au pair-jaar met je mee te beleven.

 

Wij willen onze au pairs helpen de best mogelijke relatie met hun gastmoeder op te bouwen. Daarom hebben we een top vijf opgesteld van de beste manieren om een blijvende band te creëren met je ‘tweede moeder’ in de VS:

 

1.) Vroeg investeren

 

Het opbouwen van een sterke relatie begint al in de eerste gesprekken. Neem in deze fase al ruim de tijd om je potentiële gastmoeder te leren kennen, zodat jullie van daaruit naar elkaar toe kunnen groeien. We raden je aan in de beginfase van het matchingproces ten minste drie gesprekken met het gezin te hebben. Het eerste gesprek gebruik je om erachter te komen of je de mensen aardig vindt. Stel jezelf de volgende vragen: “Passen onze persoonlijkheden bij elkaar? Kunnen wij een jaar lang in één huis wonen, en elke avond samen aan de eettafel zitten?” Als je antwoord op deze vragen ‘ja’ is, dan kun je gaan nadenken over het tweede en derde gesprek, waarin je je gastgezin nog beter kunt leren kennen.

 

Vergeet niet dat het nog weken of zelfs maanden duurt voordat je daadwerkelijk naar de VS gaat en je gastmoeder ontmoet. Het is dus belangrijk om in deze tijd in contact te blijven. Hoe meer jullie met elkaar praten, hoe meer je je op je gemak zult voelen als je eenmaal in Amerika bij je nieuwe familie bent aangekomen. Het is de bedoeling dat je gastmoeder en haar gezin tegen die tijd geen vreemden meer voor je zijn, maar mensen die je supergraag wilt ontmoeten!

 

2.) Open communiceren

 

Open en eerlijke communicatie is onmisbaar in een goede relatie met je gastmoeder. Het is heel belangrijk om je gastmoeder feedback te geven – en om eerlijke feedback terug te krijgen. Niemand kan gedachten lezen! Om in je rol en verantwoordelijkheid als au pair te groeien en te verbeteren, moet je bereid zijn om regelmatig op een open, eerlijke manier met je gastmoeder te communiceren.

 

Praat vooral regelmatig en in een vroeg stadium met je gastmoeder over wat wel en niet werkt. Zo kunnen jullie samen bekijken wat er anders kan of moet. Als je ideeën hebt over hoe je de kinderen betere zorg zou kunnen bieden, of over hoe je het leven thuis voor jezelf en/of het gezin gemakkelijker zou kunnen maken, zeg het dan! Jouw gastmoeder had een reden om voor jou te kiezen. Ze respecteert je mening! Door je ideeën en gevoelens uit te spreken, bied je toegevoegde waarde aan de dynamiek in je gezin en creëer je ruimte voor meer communicatie in de toekomst. Door in een vroeg stadium je input te geven, draag je bij aan een routine en planning die voor iedereen werkt en geef je jezelf en je gastmoeder de kans samen een geweldig jaar te beleven!

 

3.) Vooruit plannen

 

De eerste en belangrijkste verantwoordelijkheid van elke au pair is de zorg voor de kinderen. Maar ook reizen en de Amerikaanse cultuur leren kennen is een belangrijk onderdeel van je jaar als au pair! Om het jezelf en je gastmoeder gemakkelijker te maken, is het handig om je reizen ruim van tevoren te plannen. Als er dingen zijn die je wil doen of plaatsen die je wilt bezoeken, vertel je gastouders daar dan over! Hoogstwaarschijnlijk zullen ze je alle nodige steun en hulp bieden – ze willen je immers graag hun cultuur en thuisland laten zien. Als er een specifiek weekend of een bepaalde maand is waarin je graag vrij wilt om de VS te verkennen, laat dat dan zo snel mogelijk weten. Zo kunnen je gastouders op tijd oppas regelen en krijg jij ruim de tijd om je avonturen te plannen!

Vijf manieren om een geweldige relatie met je gastmoeder op te bouwen

Veel gastmoeders doen hun best om flexibel met roosters om te gaan en willen hun au pair graag de gelegenheid bieden om zoveel mogelijk van Amerika te zien. Daarvoor verwachten ze uiteraard ook wat flexibiliteit van jouw kant terug, mocht er iets misgaan. Met wederzijds respect voor elkaars planning kom je een heel eind! Probeer een rooster op te stellen dat voor beide partijen werkt en ruim van tevoren na te denken over wat je tijdens je au pair-jaar allemaal wilt doen en wanneer je die dingen wilt doen.

 

4.) Om hulp vragen

 

Als au pair moet je je aanpassen aan allerlei nieuwe situaties: niet alleen aan een nieuw land en een nieuwe cultuur, maar ook aan problemen en veranderingen die zich gedurende het jaar voordoen in de roosters en gewoonten van je gastkinderen. Onverwachte vrije dagen, naschoolse activiteiten, een ziek kind, sneeuw… al die dingen kunnen de planning van een gezin en zijn au pair flink in de war schoppen. De oplossing: om hulp vragen! Zelfs de meest ervaren en best voorbereide kinderverzorger moet soms hulp van anderen inroepen. Wees niet bang om naar je gastmoeder te stappen, de situatie uit te leggen en haar te vragen wat je moet doen. Ze zal je eerlijkheid op prijs stellen en klaarstaan om de leiding over te nemen.

 

En ook op andere gebieden dan de planning kun je natuurlijk om hulp vragen. Veel au pairs vragen hun gastouders om hulp bij de huiswerkbegeleiding van de kinderen. Je gastmoeder zal je heus niet willen belasten met huiswerk van de Amerikaanse middelbare school waar je zelf niks van snapt – ze wil vast veel liever dat jij je tijd besteedt aan dingen waar haar kinderen echt iets aan hebben. En natuurlijk vragen bijna alle au pairs om hulp als het gaat om de Amerikaanse manier van leven. In een vreemde omgeving, zoals een nieuw land, moet je vertrouwen op de hulp van je gastmoeder – en je gastvader! Zij zullen je op weg helpen in de Amerikaanse way of life.

 

5.) Genieten

 

Als au pair ben je natuurlijk veel aan het werk en ben je verantwoordelijk voor de verzorging van de kinderen. Maar daar mag je best plezier in hebben! Je kunt een fijne, warme band voor het leven opbouwen met je gastmoeder. Een goede relatie is er één waarin de gastmoeder en haar au pair geïnteresseerd zijn in elkaars leven en samen genieten van kleine momentjes. Misschien ga je ook wel samen op dagtochtjes, weekendjes weg of zelfs een lange vakantie!

 

Denk er wel aan dat je gastgezin niet 100% verantwoordelijk is voor jouw levensgeluk – nieuwe vrienden maken, hobby’s ontdekken en avonturen beleven moet je echt zelf doen. Zoek dingen die je leuk vindt om te doen en doe ze zo vaak mogelijk! In een goede relatie met je gastmoeder is het ook belangrijk te weten wanneer je wel bij elkaar wilt zijn en wanneer niet – als jij de avonden liever met je nieuwe au pair-vrienden doorbrengt, is dat prima! Je gastmoeder zal ongetwijfeld willen dat jij het naar je zin hebt, op welke manier dan ook. Een sterke band met je gastmoeder en de rest van je gastgezin staat of valt met de juiste balans tussen gezellig samen zijn en wederzijds respect hebben voor elkaars behoeften. Jij wilt van je au pair-jaar natuurlijk het jaar van je leven maken, en je gastmoeder kan je daarbij helpen!

 

Meer weten over onze gastmoeders?

Lees hier het verhaal van gastmoeder Priya uit Los Angeles!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair hier! Wij geloven dat door culturele uitwisselingen de wereld een betere plek wordt - en daarom hebben we het onze levensmissie gemaakt om au pairs te helpen om fantastische ervaringen te beleven in de VS. Wanneer wij au pairs niet helpen om te reizen, leren en groeien in Amerika, eten we waarschijnlijk snoep van over de hele wereld en drinken we enorm veel koffie.