Winkeltips voor Black Friday

Zo scoor je de beste koopjes voor de feestdagen!

Geloof het of niet, de term ‘Black Friday’ raakte pas begin deze eeuw in zwang. Maar de dag na Thanksgiving wordt al sinds 1952 gezien als het startschot van het Amerikaanse winkelseizoen voor kerst!

 

Het vroegste bewijs voor de term ‘Black Friday’ in relatie tot winkelen op de dag na Thanksgiving laat zien dat de term rond 1961 in Philadelphia werd gebruikt om het drukke, vaak storende voetgangers- en autoverkeer op deze dag te beschrijven. In de daaropvolgende paar decennia werd de nu iconische uitdrukking steeds populairder. Een veelgehoorde uitleg is dat ‘Black Friday’ het moment in het kalenderjaar is waarop winkeliers winst beginnen te maken, en dus van de ‘rode’ in de ‘zwarte’ cijfers terechtkomen.

 

Tegenwoordig is Black Friday de dag waarop veel winkels extra vroeg open gaan – soms al om middernacht – en speciale kortingsacties aanbieden. Sinds 2005 is dit de drukste winkeldag van het jaar in Amerika, en die trend lijkt zich nog lang niet te keren!

 

Ga jij dit jaar ook shoppen op Black Friday? En vraag je je af hoe je je het beste door de menigte kunt wurmen en geweldige kortingen kunt scoren? Lees dan hier onze gouden tips!

 

Tips for Black Friday Shopping

 

Vroeg beginnen

Vroeger hoefde je voor Black Friday alleen even in de zondagskranten te checken welke winkels in de buurt de beste aanbiedingen hadden. Maar zo werkt het niet meer! De dag is intussen uitgegroeid tot een hele maand vol aanbiedingen en kortingsacties, waarbij online winkeliers vaak voortdurend hun prijzen bijstellen.

 

Hoe kies je de juiste aanbieding? Kennis is macht. Oftewel: zorg dat je in de aanloop naar Black Friday alle aanbiedingen goed in de gaten houdt. Hoe eerder je begint, des de meer kans je hebt op een flinke besparing.

 

Doe je huiswerk

Ga niet, ik herhaal, niet onvoorbereid shoppen op Black Friday. Begin zo vroeg mogelijk de online en offline advertenties te bekijken, maar vooral in het weekend voor Thanksgiving. Grote winkelketens als Best Buy, Target en Walmart bieden enorme kortingen, maar die moet je wel zelf zien te vinden.

 

Gelukkig zijn er tegenwoordig tientallen Black Friday-websites waar je uitgelekte Black Friday-advertenties kunt vinden. Kijk bijvoorbeeld eens op bestblackfriday.com, theblackfriday.com en dealnews.com. Al deze sites hebben ook een mailinglijst. Als je je daarvoor inschrijft, krijg je bericht zodra er weer een mooie deal bekend wordt gemaakt!

 

Wees sociaal

Op de pagina’s van je favoriete merken op social media vind je vaak meldingen en advertenties voor Black Friday-aanbiedingen. Kijk geregeld op Facebook, Twitter en Instagram of je favoriete winkel nog nieuwe deals heeft. Winkels geven ook vaak beloningen in de vorm van exclusieve kortingen en aanbiedingen als je hun pagina een ‘like’ geeft of volgt.

 

En natuurlijk kun je met je vrienden nieuwtjes over Black Friday uitwisselen via sms’jes, tweets en posts op social media. Hoe meer informatie je verzamelt, des te beter je straks je slag kunt slaan!

 

Hou je aan je budget 

Dit klinkt misschien simpel, maar het is lastiger dan je denkt. Black Friday-aanbiedingen – en dan vooral de superaanbiedingen die maar in heel beperkte hoeveelheden verkrijgbaar zijn – zijn bedoeld om jou de winkel in te lokken zodat je ook andere dingen gaat kopen. En laten we eerlijk zijn, als je eenmaal binnen bent, zijn al die afgeprijsde artikelen ook heel verleidelijk.

 

Trap er niet in! Bedenk van tevoren precies hoeveel je op Black Friday wilt uitgeven, en hou je daaraan. Doe je uiterste best om impulsaankopen te voorkomen en koop alleen de dingen die je echt wilt hebben. Als je bang bent je zelfbeheersing te verliezen, kun je overwegen je creditcards thuis te laten en alleen contant geld mee te nemen.

 

Ken het winkelbeleid

Het is een goed idee om vooraf te kijken hoe winkels omgaan met laagsteprijsgaranties en retouren. Laagsteprijsgarantie is een goede truc om bij het shoppen in de gaten te houden. Als een winkel zijn prijzen aanpast aan die van de (goedkopere) concurrent, en jij weet toevallig waar ze die goedkopere prijs vragen, dan kun je geld besparen! Maar let op, want in sommige winkels is deze garantie juist op Black Friday níet geldig. Een voorbereide shopper is een slimme shopper; lees dus altijd de kleine lettertjes!

Mandy Cook
Mandy Cook
Hoi, ik ben Mandy! Ik kom uit Boston, waar ik werk als schrijver, marketeer, creative professional en vooral wereldburger. Mijn hobby’s zijn zingen met mijn semi-professionele a capella-koor, filosoferen over Game of Thrones en taco’s eten. Ik ben mijn hele leven al fan van de Beatles, en bovendien ben ik dol op reizen en op alles wat maar uit Italië komt.