5 Amerikaanse tv-programma's die je gezien moet hebben

5 Amerikaanse tv-programma’s die je gezien moet hebben

Amerikanen zijn dol op tv, dat weten we allemaal. Televisiekijken is in de VS een enorm populair tijdverdrijf – noem het gerust een way of life. Na verloop van tijd lijken de personages uit Amerikaanse series haast een soort vrienden te worden, en hun decor voelt bijna als een tweede thuis. Ook voor au pairs die in de VS wonen is tv-kijken een van de populairste manieren om na een lange dag lekker te relaxen. Het is een goede manier om jezelf onder te dompelen in een compleet nieuwe wereld en kennis te maken met mensen, plaatsen en dingen buiten je eigen gemeenschap. Bovendien vertellen au pairs vaak dat Amerikaanse televisieprogramma’s niet alleen leuk zijn, maar ook heel leerzaam! Of je nu naar de ondertiteling kijkt of gewoon goed luistert naar de dialogen tussen de personages, het is intussen wel bewezen dat populaire sitcoms en andere tv-series het Engels van au pairs duidelijk verbeteren.

 

Nu vraag je je misschien af, welke series moet ik dan als au pair volgen? Nou, wij weten er wel een paar – deze vijf topprogramma’s wil je sowieso niet missen. En het goede nieuws is dat je ze ook niet hóeft te missen; al deze vijf series staan gewoon op Netflix, dus je hoeft niet eens op een specifieke tijd klaar te zitten voor de televisie. Dus wat ga jij op je vrije avond doen? Hell yeah, bingewatchen!

 

Deze beste Amerikaanse televisieseries aller tijden geven je bovendien een uniek kijkje in de Amerikaanse cultuur door de jaren heen. Én ze maken het je makkelijker om contact te maken met Amerikanen – door deze series te volgen, krijg je zoveel culturele verwijzingen mee dat je jezelf kunt voordoen als een local!

 

FRIENDS

Looptijd: 1994—2004

Met: Jennifer Aniston, Courtney Cox, Matthew Perry, Matt Le Blanc, David Schwimmer en Lisa Kudrow

 

Je hebt vast wel eens gehoord van Ross, Rachel, Chandler, Monica, Joey en Phoebe, de zes twintigers in Manhattan, NYC van wie we tien jaar lang alle ups en downs in hun relaties, werk, woonsituaties en vriendschappen mochten meebeleven. FRIENDS is nog steeds zo’n populaire sitcom dat er hele quiz-avonden en feesten aan worden gewijd. De personages zijn even grappig als sympathiek, en door de running gags zijn alle tien seizoenen nog steeds een plezier om te volgen.

 

Een paar van de personages waren college roommates, sommige hebben verkering en twee zijn broer en zus, maar allemaal zijn ze beste vrienden. Lach en huil met ze mee en ontdek waar een paar van de meest iconische tv-citaten vandaan komen, zoals “How you doin’?” en “WE WERE ON A BREAK!”

 

FRIENDS liep van 1994 tot begin deze eeuw en is dan ook een soort tijdcapsule, een mooi inkijkje in het Amerika van de jaren negentig en een herinnering aan hoeveel we door de jaren heen (ook dankzij technologische ontwikkelingen) zijn veranderd.

 

Waarom is dit een goed programma om je Engels te verbeteren? Het taalgebruik is informeel en aan de hand van de grappen maak je kennis met de Amerikaanse humor. De dialogen zijn net langzaam en duidelijk genoeg om het meeste te kunnen volgen – het is helemaal niet erg als je niet alle woorden letterlijk kunt verstaan.

 

GOSSIP GIRL

Looptijd: 2007—2012

Met: Blake Lively en Leighton Meester

 

De populaire tiener-dramaserie Gossip Girl is gebaseerd op de gelijknamige boekenreeks van schrijfster Cecily von Ziegesar. Centraal in deze serie staat een hechte groep rijke highschooltieners in de duurste wijk van Manhattan, de Upper East Side. Het verhaal wordt verteld vanuit het perspectief van een meisje dat tot het eind van de serie anoniem blijft en dat we alleen kennen onder de naam “Gossip Girl”.

Gossip Girl, Photo Credit: The CW / Andrew Eccles © 2007 The CW Network, LLC. All rights reserved

 

We volgen de highschoolcarrière van hoofdpersonages Serena van der Woodsen, Blair Waldorf, Chuck Bass, Dan Humphrey en Nate Archibald, met alles wat daarbij komt kijken: driehoeksverhoudingen, liefdesschandalen en natuurlijk het wel en wee van hun onderlinge vriendschappen. De serie biedt niet alleen een mooi inkijkje in de glamour-lifestyle van rijke New Yorkers, maar ook in de klassieke tradities en rituelen van Amerikaanse tieners.

 

Waarom is dit een goed programma om je Engels te verbeteren? De vertelster is gemakkelijk te verstaan en neemt het publiek aan de hand mee door de serie: aan het begin en eind van elke aflevering geeft ze een samenvatting, die het je als anderstalige nog makkelijker maakt de plots te volgen. Bovendien is het taalgebruik een perfect voorbeeld van hoe jonge Amerikanen met elkaar praten.

 

THE OFFICE

Looptijd: 2005—2013

Met: Steve Carell, John Krasinski en Mindy Kaling

 

The Office is een ‘mockumentary’, oftewel een nep-documentaire, over het dagelijks leven van een groep kantoormedewerkers op de vestiging Scranton, Pennsylvania van papierfabrikant Dunder Mifflin. Het hoofdpersonage in deze Amerikaanse remake van de gelijknamige Britse serie uit 2001 is regiomanager Michael Scott, een narcistische, domme, maar wel zeer betrokken “World’s Greatest Boss.”

 

De cast vormt een gevarieerde groep kantoormedewerkers die garant staat voor hilarische situaties. The Office geeft het publiek een kijkje in het Amerikaanse bedrijfsleven, en ondertussen kun je ook nog meegenieten van de nodige romantische ontwikkelingen. Supergrappig én hartverwarmend dus!

The Office, Photo credit: Mitchell Haaseth

 

Waarom is dit een goed programma om je Engels te verbeteren? De personages in de serie weten dat ze worden gefilmd voor een documentaire (zelfs de cameraman speelt een rol). Als ze worden geïnterviewd, praten ze extra duidelijk rechtstreeks in de camera zodat ze heel gemakkelijk te volgen zijn. Bovendien is het niveau van het Engels vrij eenvoudig en is het thema herkenbaar. Pas dus maar op, je bent in no time verslaafd! Maar eigenlijk is dat helemaal niet erg: hoe meer afleveringen je ziet, hoe meer herhaling je krijgt en hoe meer je van het Engels oppikt.

 

GREY’S ANATOMY

Looptijd: Sinds 2005, loopt nog steeds

Met: Ellen Pompeo, Sandra Oh, Patrick Dempsey, Justin Chambers en Katherine Heigl

 

Grey’s Anatomy wordt wel gezien als Amerika’s populairste medische tv-serie ooit. In deze ‘dramedy’ komen drama en comedy naadloos samen. De serie speelt zich af in het Seattle Grace Hospital in Seattle, Washington, waar hoofdpersoon Dr. Meredith Grey begint als coassistent en vervolgens gaandeweg carrière maakt. In elke aflevering komt een ander medisch probleem aan de orde, en er lopen allerlei gastpersonages het ziekenhuis (en dus de serie) in en uit. Met alle liefdesrelaties, persoonlijke en werkgerelateerde problemen en tragische sterfgevallen waarvan we door de jaren heen getuige hebben mogen zijn, biedt Grey’s Anatomy een heel interessant en ook emotioneel kijkje in het ziekenhuisleven.

Grey’s Anatomy (ABC / BOB D’AMICO)

 

Waarom is dit een goed programma om je Engels te verbeteren? In deze serie zie je vooral veel één-op-één-dialogen, die makkelijker te volgen zijn dan groepsgesprekken. Bovendien worden in Grey’s Anatomy heel veel idiomen gebruikt, vaste woordcombinaties en uitdrukkingen dus, en die wil je natuurlijk graag onder de knie krijgen. Dit is vooral ook een leuke serie voor iedereen die geïnteresseerd is in gezondheid en geneeskunde, omdat er veel medisch jargon wordt gebruikt en omdat de serie een beeld geeft van de medische sector in Amerika.

 

GLEE

Looptijd: 2009—2015

Met: Lea Michele, Cory Monteith en Matthew Morrison

 

Glee, dat zich afspeelt op een openbare high school in Ohio, is een muzikale comedyserie over de dagelijkse beslommeringen en problemen van een groep tieners, docenten en gezinnen in een klein stadje. Elke aflevering duurt een uur. Centraal in de serie staat de Glee Club van de school. Leerkracht Mr. Schuester inspireert een groepje buitenbeentjes hun eigen stem te vinden en te gebruiken, en hun droom van het winnen van een nationale zangwedstrijd na te jagen.

Glee

 

Glee is niet alleen populair vanwege de vele gastoptredens van sterren als Kristin Chenoweth, Britney Spears, Idina Menzel en Carol Burnett, maar ook omdat er belangrijke actuele thema’s worden behandeld, variërend van tienerzwangerschap en drugsgebruik tot rassenverhoudingen. Maar de serie heeft tegelijkertijd ook een heel luchtige kant, die we zien in de zangtalenten van de personages en de liedjes die als rode draad door het verhaal lopen.

 

Waarom is dit een goed programma om je Engels te verbeteren? Uit onderzoek is gebleken dat je een nieuwe taal het makkelijkste leert via liedjes. Door de vele herhalingen en het pakkende ritme blijft de tekst beter hangen.

Mandy Cook
Mandy Cook
Hoi, ik ben Mandy! Ik kom uit Boston, waar ik werk als schrijver, marketeer, creative professional en vooral wereldburger. Mijn hobby’s zijn zingen met mijn semi-professionele a capella-koor, filosoferen over Game of Thrones en taco’s eten. Ik ben mijn hele leven al fan van de Beatles, en bovendien ben ik dol op reizen en op alles wat maar uit Italië komt.
A line drawing of a gumball machine

Wil je meer weten?

 We zullen je alles vertellen wat je moet weten over het avontuur van je leven als au pair in de Amerika. Reis, leer en ontwikkel jezelf met Cultural Care!

Kom meer te weten.