De Super Bowl komt eraan!

De Super Bowl komt eraan!

Hier leer je alles over het belangrijkste American football-evenement.

Als je aan typisch Amerikaanse dingen denkt, waar denk je dan aan? Appeltaart? Airconditioning? Beyoncé? Wij ook. Maar in dit lijstje hoort ook een enorm populaire Amerikaanse sport thuis: American football!

 

En wat is elk jaar het spannendste, opwindendste, kortom het állerleukste onderdeel van het American football-seizoen? De Super Bowl!

 

Stel elke willekeurige American football-fan de vraag en het antwoord is altijd hetzelfde: de Super Bowl is hét feest van het jaar. Familie en vrienden komen bij elkaar om samen naar de wedstrijd (én de commercials) te kijken, lekker te eten en hun favoriete team aan te moedigen.

 

Ben je nieuwsgierig naar de geschiedenis van de Super Bowl en wat dit evenement zo bijzonder maakt? En wil je graag weten hoe je dit sportfestijn op z’n Amerikaans kunt meevieren? Lees dan verder!

 

Wat is de Super Bowl precies?

De Super Bowl is een jaarlijkse wedstrijd waarin wordt bepaald welk team dat seizoen de kampioen wordt van de National Football League (NFL), ’s werelds hoogste divisie in het professionele American football.

 

De wedstrijd werd in 1967 voor het eerst gespeeld als onderdeel van een fusie tussen de NFL en de concurrerende competitie in de VS in die tijd, de American Football League (AFL). In de eerste jaren speelde het winnende team uit de NFL tegen de kampioen uit de AFL. De winnaar van die wedstrijd mocht zich dan de algehele kampioen van het reguliere seizoen noemen. Het seizoen loopt trouwens van het eind van de zomer tot januari of februari van het volgende jaar. Inmiddels zijn de AFL en de NFL samengegaan in één grote competitie en wordt de winnaar van de Super Bowl uitgeroepen tot de kampioen van de NFL.

De Super Bowl komt eraan!

 

Wat maakt de Super Bowl zo speciaal?

Sinds de eerste Super Bowl 53 jaar geleden werd gespeeld, is het evenement uitgegroeid tot veel meer dan een simpel potje football. Het is een officieuze nationale feestdag geworden! Op Super Bowl Sunday consumeren Amerikanen de op een na grootste hoeveelheid voedsel in het jaar. Alleen op Thanksgiving wordt meer geld uitgegeven aan eten en drinken. Maar deze zondag is vooral ook een mooie gelegenheid om tijd door te brengen met de mensen die belangrijk voor je zijn.

 

Met gemiddeld 80 à 100 miljoen kijkers is de Super Bowl vaak het best bekeken televisieprogramma van het jaar in de VS. Dat komt waarschijnlijk vooral omdat het veel meer is dan alleen een footballwedstrijd op topniveau; er zit ook allerlei ander amusement omheen. De supergrappige en creatieve commercials bijvoorbeeld, en de ‘halftime show’ met muziekoptredens door beroemde artiesten.

 

Commercials? Echt?

Yep! Elke Amerikaan die de Super Bowl volgt, weet hoe leuk de commercials zijn die tussen de kwarten van de wedstrijd door worden uitgezonden. Het klinkt misschien raar, maar bedrijven in de VS geven miljoenen dollars uit aan de ontwikkeling van opvallende, verrassende commercials die hun producten bij mensen onder de aandacht brengen.

 

Op YouTube vind je een paar van de beste Super Bowl-commercials door de jaren heen. Sommige zijn supergrappig, andere heel zielig, maar allemaal zullen ze ervoor zorgen dat je dit jaar met je vrienden naar de Super Bowl wilt kijken.

 

Oké, vertel me nu maar iets meer over die halftime show.

Doen we! Tijdens de rust (in het Engels halftime, vandaar de naam halftime show) komen populaire artiesten het publiek entertainen. Zo hebben de spelers en coaches even tijd om uit te rusten, hun strategie te bespreken en zich voor te bereiden op de tweede helft van de kampioenswedstrijd. Én, minstens zo belangrijk, de kijkers thuis worden ermee vermaakt.

 

Een paar voorbeelden van artiesten die in het verleden halftime shows hebben gegeven zijn Bruno Mars, Coldplay, The Rolling Stones, Justin Timberlake, Katy Perry, Maroon 5, Bruce Springsteen, Lady Gaga, Madonna, Prince, Michael Jackson en, daar is ze weer, Beyoncé!

De Super Bowl komt eraan!

Kostuumwisselingen, enorme lichtshows, bewegende podia, gastartiesten en waanzinnige technische hoogstandjes… alleen al om de halftime show wil je de Super Bowl niet missen. Hier zie je een paar van de beste Super Bowl halftime shows door de jaren heen.

 

Klinkt leuk! Hoe kan ik meedoen?

Je kunt Super Bowl Sunday heel gemakkelijk meevieren, vooral als je op die dag zelf in de VS bent! Wij raden je aan om het als volgt te doen: zoek een groep vrienden of familie bij elkaar. Of je je nu laat uitnodigen voor een Super Bowl-feestje bij iemand anders thuis of er zelf een organiseert, één ingrediënt mag hoe dan ook niet ontbreken: een tv! Je kunt de Super Bowl natuurlijk ook volgen in een café of restaurant in de buurt waar de televisie aanstaat.

 

Als je eenmaal weet waar je naartoe gaat en met wie je gaat kijken, is het tijd voor de volgende beslissing: je outfit. Ben je een sportfan? Leef je dan uit en trek een shirt van je favoriete footballteam aan. En als het nóg gekker mag, kun je zelfs je gezicht in de clubkleuren schminken!

 

Last but not least, de belangrijkste vraag van de dag: wat ga je eten? Als je Super Bowl Sunday als een echte Amerikaan wilt vieren, moet je er ook als een echte Amerikaan bij snacken! Hier zijn een paar voorbeelden van typische Super Bowl-snacks:

 

 • Nachos
 • Buffalo Wings
 • Chili
 • Guacamole met chips
 • Hotdogs
 • Hamburgers
 • Pizza
 • Mac & Cheese

 

Gezond? Nou nee. Lekker? Zeker weten! Kweek dus een flinke dosis lekkere honger voor de wedstrijd, want snacken hoort nou eenmaal bij de Super Bowl.

 

Wat kan ik dit jaar verwachten van de Super Bowl?

Als we door de jaren heen één ding geleerd hebben, is het dat de Super Bowl altijd een verrassing oplevert. Er gebeurt altijd wel iets geks. Een bizar wedstrijdverloop, een hilarisch moment in de halftime show of een commercial waar mensen nog dagen over napraten…

 

Een paar dingen weten we wel alvast zeker. De Super Bowl 2020 wordt uitgevochten tussen de San Francisco 49ers en de Kansas City Chiefs. En de halftime show wordt verzorgd door niemand minder dan Jennifer Lopez en Shakira.

 

De wedstrijd wordt gespeeld in Miami, Florida op zondag 2 februari vanaf 18.30 uur EST. Je kunt de wedstrijd van over de hele wereld via allerlei kanalen volgen. Google gewoon je locatie en ‘Super Bowl 2020’, en dan vind je ongetwijfeld een manier om samen met miljoenen andere kijkers van dit evenement te genieten.

 

Moedig je favoriete team luidkeels aan, eet tot je niet meer kunt en geniet!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair hier! Wij geloven dat door culturele uitwisselingen de wereld een betere plek wordt - en daarom hebben we het onze levensmissie gemaakt om au pairs te helpen om fantastische ervaringen te beleven in de VS. Wanneer wij au pairs niet helpen om te reizen, leren en groeien in Amerika, eten we waarschijnlijk snoep van over de hele wereld en drinken we enorm veel koffie.
  A line drawing of a gumball machine

  Teile Deine Story!

  Wir sind auf der Suche nach leidenschaftlichen Bloggern, die einen Post für uns schreiben. Sende uns Deine Story noch heute und gebe anderen einen Einblick in das Leben als Au Pair!

  Reiche deine story ein