Kerst in de VS 

Kerst in de VS 

De 10 mafste en mooiste tradities voor de feestdagen

In de VS is alles groter – de auto’s zijn groter, de supermarkten zijn groter, en ook de feestdagen zijn groter. Vooral kerst!

In de VS wordt kerst gevierd op 25 december. En daarbij gaat het vooral om samenzijn met je familie, lekker eten en meedoen aan feestelijke activiteiten. En natuurlijk gaat het er ook om de kerstsfeer te delen en elkaar cadeaus te geven! Wil je dit jaar kerst vieren als een echte Amerikaan? Dan mag je deze 10 unieke tradities niet overslaan:

1. Black Friday

Zin om héél goedkoop speelgoed, elektronica, kleren en de rest van je verlanglijstje in te slaan? In de VS staat de vrijdag na Thanksgiving bekend als Black Friday. Dit is dé dag om flink te gaan shoppen, zowel in de winkel als online. De uitverkoop begint al om middernacht op Thanksgiving. Black Friday is het onofficiële startschot van het winkelseizoen voor kerst!

2. Gezinspyjama

De kerstperiode is waarschijnlijk de enige tijd in het jaar dat Amerikanen vrijwillig met het hele gezin in dezelfde outfit rondlopen. Pa, ma, de kinderen, verdere familieleden en zelfs huisdieren willen tijdens de feestdagen het liefst zoveel mogelijk op elkaar lijken. Want met welke klassieke kersttraditie kun je duidelijker laten zien hoeveel je van je familie houdt dan met een gezinspyjama?

Kerst in de VS

3. Elf on the Shelf

Heel veel Amerikaanse kinderen hebben hun eigen ‘Elf on the Shelf’, en elke ochtend in december zijn ze weer heel benieuwd waar hun elfje zich die nacht weer heeft verstopt. Voor de ouders is het soms lastig dat ze er elke avond aan moeten denken het elfje te verplaatsten, maar het ‘elf on the shelf’-spel lokt ook goed gedrag uit: het idee is namelijk dat het elfje zich elke nacht bij de Kerstman meldt om te laten weten hoe braaf de kinderen die dag zijn geweest – of hoe stout! *knipoog*

4. Persoonlijke kerstkaarten

Veel Amerikanen grijpen met kerst de kans om hun vrienden, familie, buren en collega’s een recente foto te sturen. Ook leuk: de hele maand december zoveel mogelijk kerstkaarten verzamelen en in huis neerzetten of ophangen. Kersttip: Als je op de kerst-familiefoto mag, dan mag je jezelf echt een lid van het gezin noemen!

Kerst in de VS

5. Yankee swaps

Misschien ken je het als het Grote Cadeautjesspel, of het Dobbelsteenspel… de Amerikaanse versie heet Yankee Swap, en het is altijd lachen! Zo werkt het: iedereen koopt een klein cadeautje. Je gaat samen in een kring zitten en ruilt om de beurt een cadeau. Misschien krijg je iets heel moois, en misschien ook niet. Maar leuk is het sowieso!

Kerst in de VS

6. De kerstsok

Zoals in Nederland kinderen hun schoen zetten, zo hangen ze in Amerika een grote sok aan de schoorsteenmantel. En om zeker te weten dat Santa Claus weet welke sok van wie is, zetten ze hun naam of initialen erop. Kersttip: Als je een sok met jouw naam erop ziet hangen, weet je zeker dat je officieel lid van het gezin bent!

Kerst in de VS

7. Foeilelijke kersttruien

In Amerika weten ze al heel lang dat smaakvolle kersttruien heel zeldzaam zijn. En daarom hebben ze het omgedraaid: het is de bedoeling de meest kitscherige, schreeuwerige, weerzinwekkende kersttrui te vinden die er maar is. Wat trek jij aan naar je volgende Amerikaanse Ugly Christmas Sweater Party?

8. Cookie swaps

De lekkerste traditie ooit! Stap 1: bak een heleboel van je lievelingskoekjes. Stap 2: ruil je koekjes voor die van anderen. Stap 3: eet heel veel heerlijke koekjes. BAM!

Kerst in de VS

9. Liefdadigheidswerk

Veel Amerikanen willen tijdens de feestdagen ook graag iets doen voor mensen die het minder goed hebben. Er zijn heel veel manieren om in de kersttijd iets liefdadigs te doen. Een hulpbehoevend kind ‘adopteren’ bijvoorbeeld, als vrijwilliger helpen in een gaarkeuken, een donatie doen aan de voedselbank, of speelgoed, winterkleding en eten inzamelen voor gezinnen die het moeilijk hebben.

10. Krankzinnige kerstverlichting

Idee voor een gratis uitje: rond de feestdagen is het extra leuk om met de auto door de straten van de VS te rijden. Veel Amerikanen gaan voor de feestdagen helemaal los met kleurrijke kerstverlichting, kerstfiguren en de meest waanzinnige bewegende elementen. Als het op kerstversiering in de VS aankomt is niks te gek!

Als au pair kun je al deze Amerikaanse kersttradities zelf meemaken!

Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair
Cultural Care Au Pair hier! Wij geloven dat door culturele uitwisselingen de wereld een betere plek wordt - en daarom hebben we het onze levensmissie gemaakt om au pairs te helpen om fantastische ervaringen te beleven in de VS. Wanneer wij au pairs niet helpen om te reizen, leren en groeien in Amerika, eten we waarschijnlijk snoep van over de hele wereld en drinken we enorm veel koffie.
    A line drawing of a gumball machine

    Wil je meer weten?

     We zullen je alles vertellen wat je moet weten over het avontuur van je leven als au pair in de Amerika. Reis, leer en ontwikkel jezelf met Cultural Care!

    Kom meer te weten.