Mijn au pair-ervaring heeft mijn carrière op weg geholpen

Mijn au pair-ervaring heeft mijn carrière op weg geholpen

Een baan vinden na je #aupairlife.

Het voelt als gisteren dat ik op het vliegtuig naar New York stapte om aan mijn au pair-ervaring te beginnen, maar het is al bijna vijf jaar geleden. Toen ik besloot om au pair te worden, had ik niet echt iets specifieks in gedachten. Ik was bijna klaar met mijn bachelor bedrijfskunde en ik wilde er gewoon een jaartje tussenuit, mijn Engels verbeteren en zoveel mogelijk reizen. En dat heb ik ook gedaan! Een maand na mijn afstuderen vertrok ik naar New York, helemaal klaar voor mijn nieuwe leven.

 

Mijn leven in de VS

 

Ik zorgde voor drie superschattige meisjes van 3 maanden, 2 jaar en 4 jaar oud, en dat was in het begin heel moeilijk. Ik heb vaak overwogen ermee op te houden, om dat vervolgens toch niet doen. Ondertussen begon ik vrienden te maken, de stad te leren kennen en tripjes door de States te plannen. En na 12 maanden van ontdekkingen, avonturen, moeilijkheden en reizen ging ik als een ander mens weer naar huis.

Mijn au pair-ervaring heeft mijn carrière op weg geholpen

Ik was niet meer bang om verantwoordelijkheid voor mijn eigen leven te nemen. Ik wist wie ik wilde worden, en omdat ik nog niet klaar was om weer terug naar de universiteit te gaan, besloot ik op internet te gaan zoeken naar vacatures in het buitenland. Zo vond ik een marketingstage in Singapore, waar ik uiteindelijk drie maanden ben gebleven. Het was heel bijzonder om een totaal nieuwe cultuur te leren kennen. Dankzij mijn ervaring als au pair in de VS was ik er al aan gewend flexibel te zijn en me aan te passen, en zo kon ik een geweldige tijd beleven.

 

Taalvaardighed

 

Toen ik terugkwam uit Singapore, was ik eindelijk klaar om aan mijn master te beginnen. Een Engelstalige nog wel! Tijdens mijn au pair-jaar had ik het TOEFL-examen gehaald. Op basis daarvan kon ik worden toegelaten tot de masteropleiding Business Management in Rome. Alle colleges waren in het Engels, en ik merkte meteen het verschil tussen mijzelf (na meer dan een jaar in het buitenland) en de mensen die nooit naar het buitenland waren geweest. En ook de docenten zagen dat. Ik kreeg veel complimenten over mijn Engels en uiteindelijk ben ik sneller dan normaal én cum laude geslaagd!

 

Mooi cv

 

Een au pair is veel meer dan alleen een kinderoppas. Als au pair moet je multitasken, flexibel zijn, je tijd indelen, de hele dag omgaan met een multiculturele omgeving, en in een andere taal problemen oplossen. Het goede nieuws is: dit zijn precies de vaardigheden en competenties waar recruiters het meest in geïnteresseerd zijn. Je moet je ervaring op de best mogelijke manier zien te verkopen en afstemmen op dat wat je met je leven wilt doen. Ik heb op mijn cv alles gezet wat ik in mijn jaar als au pair heb geleerd, en daarbij heb ik vooral geprobeerd de nadruk te leggen op al die kwaliteiten waar recruiters in sollicitanten naar zoeken. Hieronder vind je een paar tips over hoe je je au pair-ervaring kunt gebruiken voor je cv.

 

Tips voor een super-cv

 

  • ‘Culturele uitwisseling’, zo kun je je ervaring als au pair in de Verenigde Staten het beste presenteren op je cv.
  • ‘Flexibiliteit’ en ‘organisatie’ zijn toverwoorden; gebruik die veel!
  • Goed kunnen omgaan met een multiculturele omgeving is een geweldige soft skill, die je zeker naar voren moet brengen.
  • Ook het feit dat je in staat bent te vergaderen in een andere taal spreekt in je voordeel.
  • En vergeet vooral ook niet te noemen dat je ervaring hebt in het omgaan met stressvolle situaties en goed onder druk kunt werken.

 

Waar ben ik nu?

 

Op dit moment woon ik weer in de Verenigde Staten. Ik werk als marketinganalist voor een makelaar in commercieel vastgoed. Ik beheer de sociale netwerken en de offline marketingactiviteiten. Ik ben verantwoordelijk voor de contacten met potentiële en bestaande klanten, en op dit moment ben ik ook HR-vaardigheden aan het leren, zoals het beoordelen van cv’s en het houden van sollicitatiegesprekken.

Mijn au pair-ervaring heeft mijn carrière op weg geholpen

Hoe ik deze baan heb gekregen? Nou, ik heb gewoon op mijn cv gezet dat ik als au pair in New York had gewerkt. Tijdens het gesprek stelde de recruiter allerlei vragen over mijn au pair-ervaring, en ik werd meteen aangenomen. Als ik niet een jaar in de VS had gewoond, had ik dit soort situaties nooit aangekund. Ik kan nu heel makkelijk praten met collega’s, ik begrijp alles wat ze me vragen, zelfs als ze snel praten, ik red me in stressvolle situaties en ik handel elke dag al mijn werk af.

 

Hoe heeft de au pair-ervaring mijn leven veranderd?

 

De au pair-ervaring heeft mijn leven meer veranderd dan ik ooit had verwacht. Door deze ervaring ben ik erachter gekomen dat ik een sterke jonge vrouw ben en dat niks onmogelijk is – soms moet je alleen een beetje geduld hebben (en dat leer je vanzelf als je met kinderen werkt). Ook heb ik geleerd dat je altijd je dromen moet najagen. En geloof mij, die dromen kunnen sneller uitkomen dan je denkt!

 

Voordat ik au pair werd, had ik nooit verwacht dat de ervaring me zo zou veranderen. Ik zou gewoon een jaartje naar het buitenland gaan, met de kinderen spelen en reizen. Ik was niet berekend op zware dagen en stressvolle situaties, en had zeker niet verwacht dat letterlijk elke dag van mijn leven als au pair mij op zo’n onbeschrijfelijke manier zou vormen. Twijfel je nog? Ben je bang dat je door een jaar naar het buitenland te gaan misschien niet je droomstudie kunt gaan doen of die baan kunt krijgen die je altijd al wilde? Daar kan ik maar één ding op zeggen: gewoon doen. Studeren en werken kan altijd nog, en je hebt nog tijd zat om te bepalen wat je verder met je leven wil. Au pair kun je maar tot je 26e worden. Daar kun je dus niet mee wachten.

 

Een jaar in het buitenland geeft je een ervaring die je nooit krijgt als je gewoon thuis gaat studeren of werken. Sommige vaardigheden kun je niet op school leren, die moet je zelf op reis ervaren. Een periode als au pair levert je geen vertraging op. Integendeel; je vergroot er je kansen op de arbeidsmarkt mee en onderscheidt jezelf van al die anderen die thuis zijn gebleven. Niet bang zijn, gewoon doen!

Ik ben Dayana, 26, uit Italië, ik ben au pair geweest en werk nu als marketinganalist in Westport, CT. Ik hou van reizen, schaatsen en (véél) eten. Drie dingen die ik het meeste mis aan mijn thuisland? Pasta, pizza en mijn familie en vrienden.
A line drawing of a gumball machine

Klaar voor jouw avontuur?

Begin vandaag nog jouw profiel en kom een stap dichter bij het worden van een au pair in Amerika. Begin aan het volgende spannende hoofdstuk van je leven!

Begin