Tien redenen waarom je met je au pair-ervaring bij werkgevers in de smaak valt

Tien redenen waarom je met je au pair-ervaring bij werkgevers in de smaak valt

Ontdek wat een buitenlandjaar voor je cv en je carrière kan doen

Heb je zin om een jaar naar het buitenland te gaan, maar ben je bang dat je hierdoor een gat in je cv krijgt dat je toekomstige loopbaan kan belemmeren? Of weet je zeker dat een jaar als au pair in de VS heel goed voor je zou zijn, maar twijfel je nog hoe je dit in een professionele setting kunt gebruiken of hoe je het in je cv kunt opnemen? Dan ben je hier aan het juiste adres! Een jaar of langer als au pair in de VS is de beste investering in je toekomst die je kunt doen. En ja, die bewering kunnen we onderbouwen: hier zijn maar liefst tien nieuwe vaardigheden die je na afloop van je au pair-periode op je cv kunt zetten!

 

Van een au pair-avontuur in het buitenland kun je op allerlei manieren leren en groeien. Hier is een top tien van ‘overdraagbare vaardigheden’ die bijna alle au pairs tijdens hun ervaring opdoen of verder ontwikkelen. Overdraagbare vaardigheden, ook wel ‘soft skills’ genoemd, zijn algemene vaardigheden die in allerlei verschillende beroepen en sectoren van pas komen. Dit betekent dat jouw au pair-jaar niet alleen nuttig is als je verder wilt in de kinderopvang: de vaardigheden die je ontwikkelt, zijn relevant voor alle werkgevers met wie je in gesprek komt, ongeacht de baan of het werkveld waarin je terechtkomt.

 

Hoe dan? Hieronder vind je de top tien van soft skills die je als au pair in de VS zult ontwikkelen. En in onze cv-tips lees je hoe je deze vaardigheden op je cv kunt zetten en met je buitenlandjaar je carrière een vliegende start kunt geven!

 

Vaardigheid 1: Engelse spreekvaardigheid

 

Laten we beginnen bij de belangrijkste en meest logische vaardigheid: een jaar of meer als au pair in de VS doorbrengen is de ultieme kans om vloeiend Engels te leren spreken, niet alleen via de dagelijkse communicatie met je gastgezin en vrienden, maar ook door de lessen die je volgt aan een Amerikaanse universiteit of college. Vrijwel alle au pairs spreken na afloop van hun Amerikaanse avontuur vloeiend Engels. En dat alleen al geeft ze een streepje voor op de banenmarkt, vooral omdat deze taalvaardigheid het resultaat is van een langdurige culturele onderdompeling ver van huis in plaats van eindeloos blokken in een klaslokaal of een korte vakantie in een Engels sprekend land. Werkgevers vinden het prachtig als je niet alleen vloeiend Engels spreekt maar ook kennis hebt van de Amerikaanse cultuur. En die kennis krijg je alleen door lange tijd in het land te wonen. Deze internationale ervaring maakt je een meer bekwame, open en efficiënte kandidaat, eentje die zich écht onderscheidt van de anderen!

 

Vaardigheid 2: Aanpassingsvermogen

 

Aanpassingsvermogen is een van de belangrijkste dingen waar het in een au pair-programma, en eigenlijk in elk tussenjaar in het buitenland, allemaal om draait. Je verlaat je huis, familie en vrienden om in een ver buitenland een nieuwe cultuur te leren kennen. Daar moet je lef voor hebben! Als je van deze ervaring een succes weet te maken, toont dat aan dat je in staat bent je aan te passen aan elke nieuwe omgeving, zowel op persoonlijk als op professioneel gebied. Bovendien is zo’n prestatie alleen weggelegd voor open-minded, tolerante mensen die verschillen accepteren en omarmen en nooit aarzelen een stapje extra te zetten als het erom gaat nieuwe culturen te leren kennen, bruggen te slaan en raakvlakken met anderen te zoeken. Klinkt dat niet als de ideale collega? Dat vinden recruiters in allerlei expertisegebieden wel! En hier is nóg een bewijs van je aanpassingsvermogen, dat je tijdens een sollicitatiegesprek best naar voren mag brengen: het netwerk van vrienden en kennissen dat je in de VS hebt opgebouwd!

Tien redenen waarom je met je au pair-ervaring bij werkgevers in de smaak valt

Vaardigheid 3: Volwassenheid

 

Weet je wat werkgevers nog meer zoeken in een goede kandidaat? Verantwoordelijkheid en onafhankelijkheid, nog twee karaktertrekken die je tijdens je au pair-jaar heel goed kunt ontwikkelen! Als au pair in de VS word je op zowel persoonlijk als professioneel gebied volwassen doordat je nieuwe verantwoordelijkheden krijgt, de weg leert kennen in een nieuwe omgeving en, misschien wel voor het eerst, op jezelf gaat wonen, in een land ver weg van je huis, familie en vrienden. Je wordt niet alleen een sterkere, meer onafhankelijke en zelfverzekerde versie van jezelf, je neemt ook nog eens een enorme verantwoordelijkheid op je: de zorg voor je gastkinderen. Door al deze dingen word je een meer volwassen mens, en dus een betrouwbare en professionele sollicitant die heel veel in huis heeft.

 

Vaardigheid 4: Organisatie

 

Als au pair moet je niet alleen altijd je eigen werk af zien te krijgen, je moet ook rekening houden met de agenda’s van je gastouders en hun kinderen – en ervoor zorgen dat alles volgens plan verloopt. Dit is soms best lastig, vooral als je met jonge kinderen te maken hebt. Je au pair-jaar is dan ook de perfecte kans om je organisatievermogen te trainen – een heel populaire vaardigheid bij werkgevers. Als je na je avontuur thuiskomt, ben je in staat een planning te maken, je eigen taken effectief te managen en deze te integreren met die van anderen, en rationeel te reageren op onverwachte situaties – en dat alles met een onbreekbaar praktisch inzicht! Je ziet het, al deze vaardigheden kunnen in elke situatie en in elk werkveld heel goed van pas komen. Zet ze dus op je cv en breng ze tijdens je sollicitatiegesprek ter sprake!

 

Vaardigheid 5: Leiderschap

 

Een andere belangrijke vaardigheid die je tijdens je jaar als au pair ontwikkelt, is leiderschap. Deze soft skill kun je eigenlijk alleen door ervaring ontwikkelen. Jouw vermogen om de leiding te nemen en effectief een team aan te sturen zal je in je hele verdere loopbaan van pas komen, zeker als je grootse dingen wilt bereiken. Als au pair ben je volledig verantwoordelijk voor je gastkinderen, en dat betekent dat je in elk aspect van hun leven voor ze zorgt. Je bent niet alleen iemand die gezellig met de kinderen knutselt en speelt, maar ook degene die ze helpt en troost, en die in actie komt als ze ziek zijn of zich bezeren. Dit betekent ook dat je beslissingen moet nemen als je gastouders niet in de buurt zijn, en dat je ervoor moet zorgen dat de kinderen zich houden aan de regels die je samen met hun ouders opstelt. Als manager zul je in de toekomst precies hetzelfde doen, alleen dan niet met kinderen maar met een team dat zich moet houden aan de regels die de directie van je bedrijf heeft bedacht. Verantwoordelijkheid nemen en in staat zijn je op te stellen als een efficiënt leider is een zeldzame vaardigheid voor jonge mensen. Breng dit dus vooral ter sprake tijdens je gesprekken met potentiële werkgevers – het kan net het verschil maken!

Tien redenen waarom je met je au pair-ervaring bij werkgevers in de smaak valt

Vaardigheid 6: Relatieopbouw

 

Tijdens je buitenlandjaar als au pair word je niet alleen een echte leider, je leert ook relaties op te bouwen, en dat nog wel met mensen uit een ander land met een andere cultuur! Jij bent voor een jaar naar een ander land gereisd en hebt daar een nieuw leven opgebouwd, vrienden van over de hele wereld gemaakt en een diepgaande relatie met je gastgezin ontwikkeld. Dit is voor recruiters een teken dat jij een echte teamspeler bent en dat je goed bent in onderhandelen en mensen bij elkaar brengen. Bovendien heb jij in de VS je eigen multiculturele netwerk opgebouwd, wat aantoont dat je in staat bent samen te werken met mensen uit verschillende culturen en dat je verschillen niet als problemen ziet maar als een verrijking.

 

Vaardigheid 7: In een team werken

 

Dat je goed bent in het opbouwen van relaties, zegt recruiters meer over jou dan je zou denken: het laat zien dat jij een echte teamspeler bent. Het is dan ook een goed idee om in een sollicitatiegesprek een paar voorbeelden te geven uit je au pair-ervaring. En wat is nou een beter voorbeeld van goed teamwork dan de samenwerking die jij elke dag met je gastgezin had? Kinderen opvoeden en verzorgen is bepaald niet makkelijk. En dat is precies dat wat jij samen met je gastouders als team een jaar of langer hebt gedaan. Dat bewijst dat jij in staat bent samen te werken, schema’s te maken en volgen, regels op te stellen, richting te geven, problemen op te lossen en te reflecteren op uitgevoerde activiteiten om zo het proces verder te verfijnen – in welke setting dan ook.

Tien redenen waarom je met je au pair-ervaring bij werkgevers in de smaak valt

Vaardigheid 8: Communicatie

 

Van een jaar als au pair word je niet alleen een betere teamspeler, je leert er ook enorm goed van communiceren. Jij kunt in allerlei situaties en culturen efficiënt een boodschap overbrengen. Tijdens je verblijf in de VS communiceer je continu in een nieuwe taal met een nieuwe culturele omgeving – met je gastgezin, je vrienden, je docenten en klasgenoten, en met iedereen die je in je dagelijks leven en op reis ontmoet! Dit is voor jou de ultieme kans om te leren mensen beter te begrijpen en ervoor te zorgen dat mensen jou beter begrijpen. Effectieve, doordachte communicatie is prioriteit nummer één in bijna alle beroepen die er maar zijn. Laat dus in je cv en tijdens sollicitatiegesprekken vooral merken hoe goed je hierin bent!

 

Vaardigheid 9: Problemen oplossen

 

Als au pair in de VS zul je een jaar lang superveel plezier hebben. Maar je zult ook problemen tegengekomen waar je misschien niet op voorbereid was – en dat alles in een nieuw land waar je een andere taal moet spreken. Door die problemen creatief op te lossen, ontwikkel je je analytische vaardigheden en leer je effectief om te gaan met onverwachte situaties. En deze vaardigheden zullen je de rest van je leven op zowel persoonlijk als zakelijk gebied goed van pas komen. En een creatieve, vindingrijke collega is toch in elk team meer dan welkom?

 

Vaardigheid 10: Professionaliteit

 

Last but not least: tijdens je jaar als au pair in de VS zul je vanuit je dagelijkse interactie met je gastouders vanzelf een professionele houding ontwikkelen. Als au pair krijg je de unieke kans om tegen betaling deel uit te maken van een gezin en voor hun kinderen te zorgen. Jij zult net zo veel van je gastgezin houden als zij van jou, en daarom zul je altijd je beste beentje voor willen zetten. De nieuwe werkhouding die je hierbij ontwikkelt, zal bij recruiters zeker in de smaak vallen. Bovendien zul je zelfverzekerder en volwassener worden, twee eigenschappen die je professionele houding nog verder versterken.

Alle au pairs zijn het erover eens dat hun ervaring in de VS hun leven ten goede veranderd heeft en hun loopbaan positief heeft beïnvloed. In de woorden van voormalig au pair en tv-journalist/schrijver Tove Meyer: “Een tijd als au pair staat heel goed op je cv. Het laat zien dat je hard werkt, verantwoordelijkheid neemt en de moed hebt om je eigen land achter te laten om een nieuwe cultuur te ontdekken.”

 

Je professionele toekomst vormgeven en tegelijkertijd een onvergetelijke ervaring beleven in de VS… durf jij het aan? Zet dan nu de volgende stap in je loopbaan!

Lara Grabowski
Lara Grabowski
    A line drawing of a gumball machine

    Klaar voor jouw avontuur?

    Begin vandaag nog jouw profiel en kom een stap dichter bij het worden van een au pair in Amerika. Begin aan het volgende spannende hoofdstuk van je leven!

    Begin